Veel gestelde vragen

Een appartement kopen is een bijzondere gebeurtenis in uw leven. Wij begrijpen heel goed wat de beslissing om een appartement te kopen teweeg brengt. Over deze belangrijke beslissing in uw leven wilt u goed nadenken. Daarbij komen allerlei vragen naar boven die u graag gelijk beantwoord ziet om tot een juiste keuze te komen.

Om u hiermee alvast op weg te helpen, hebben wij de meest voorkomende vragen alvast voor u beantwoord. Mocht uw vraag hier niet tussen zitten, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Een bouwdepot loopt maximaal twee jaar.

De rente op uw bouwdepot is bij de ingang van uw hypotheek gelijk aan de rente op uw hypotheek op dat moment. De rente op uw bouwdepot wijzigt niet. Ook niet als de rente op uw hypotheek wijzigt.

Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit u de kosten voor de nieuwbouw woning betaalt.

Zodra u bij de notaris bent geweest dan gaat u voor de volledige hypotheek inclusief overbrugging de lasten hiervan betalen.

Indien uw huidige woning nog niet is verkocht, dan kunnen wij de verwachte overwaarde financieren voor uw nieuwe woning, dit noemen wij een overbruggingshypotheek.

Als er in de omgeving een project wordt opgeleverd met aantrekkelijke gelijkvloerse appartementen, krijgen we bij De Hypotheker weer veelvuldig de vraag: kun je op latere leeftijd nog wel een hypotheek afsluiten? Sowieso is het een van de vragen die erg leven bij wat oudere doorstromers. Vaak vermoeden onze klanten dat 't wel lastig zal zijn, of dat je dan nog maar kort kunt lenen.

Goed nieuws

Dat zijn fijne gesprekken: de feiten zijn vaak goed nieuws voor deze cliënten. Want ja, ook als u de vijftig of zestig gepasseerd bent, kunt u een volwaardige hypotheek afsluiten. En als u wilt, loopt die gewoon 20 of 30 jaar.

Top afdekken

Wettelijk is er geen belemmering. De bepaling dat je tot 101% van de waarde van de woning kunt lenen, geldt voor iedere huizenkoper.

In de praktijk stellen hypotheekverstrekkers wel enkele voorwaarden. Die willen graag dat de top van een hypotheek, vanaf zo'n 80% van de waarde van het huis, wordt afgedekt door een overlijdensrisicoverzekering. Tot rond de 75 jaar kunt u zo'n verzekering meestal gewoon sluiten, al stijgt de premie met het klimmen van de jaren.

Overwaarde of spaargeld

En er zijn andere mogelijkheden. Veel oudere huizenkopers zijn doorstromers, die een ander huis achterlaten. Nu de huizenmarkt weer gunstig is, kunnen zij vaak beschikken over een bedrag aan overwaarde.

Heeft u geen overwaarde, maar wel ander eigen geld? Dan kunt u dat ook gebruiken om een deel van de koopsom te voldoen. Voor de rest van de waarde van het huis waarin u verder van het leven wilt genieten, sluit u zonder problemen een hypotheek.

Alvast aflossen

Zelfs voor wie geen eigen geld heeft en geen eigen huis, of geen overwaarde daarop, is het mogelijk om een hypotheek te sluiten voor dat droomhuis voor de komende jaren. Heeft u nog een aantal jaren tot uw pensioen, dan rekent de hypotheekverstrekker al met uw inkomen ná dat pensioen. Maar u kunt in de jaren voordat u die leeftijd bereikt meer aflossen, zodat u bij het ingaan van uw pensioen de top van uw hypotheek al heeft afgedekt.

Veel mogelijk

Wat voor hypotheek het gunstigst is als u rond uw zestigste of daarna een nieuw huis koopt, hangt uiteraard van uw totale financiële situatie af. En er is veel te kiezen! Niet alleen tussen hypotheekverstrekkers, maar ook in hypotheekvormen: de meeste doorstromers op de huizenmarkt hebben een hypotheek die dateert van voor 2013. Zij kunnen niet alleen lineaire of annuïteitenhypotheken afsluiten, maar ook weer kiezen voor de aflossingsvrije hypotheekvorm die ze al hadden. Kom daarom gerust een keer bij ons op de vestiging langs, dan nemen we uw mogelijkheden graag met u door!

Indien uw huidige woning nog niet is verkocht, dan kunnen wij de verwachte overwaarde financieren voor uw nieuwe woning, dit noemen wij een overbruggingshypotheek.

De appartementen worden gerealiseerd met de regelingen, reglementen en standaardvoorwaarden, gehanteerd en voorgeschreven door de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Als u een appartement met SWK garantie koopt, betekent dit onder andere het volgende. Door de afgifte van het SWK waarborgcertificaat verplicht de aannemer zich tot garantie op de kwaliteit van de woning. De teksten van de koop- en aannemingsovereenkomst zijn in overeenstemming met het model van het SWK; u beschikt dus over een veilig contract. U blijft nooit met een onafgebouwd appartement zitten wanneer tijdens de bouw iets mis zou gaan. Tevens biedt het SWK een financieel waarborg voor de afwikkeling van de gebreken aan het appartement na oplevering.

Het voordeel van nieuwbouw is, dat u direct het appartement kunt betrekken. Alles is fris en afgewerkt. U hoeft alleen nog te sauzen/behangen en de vloerbedekking erin te laten plaatsen voordat u kunt verhuizen. Zelfs de keuken en de badkamer worden naar compleet afgewerkt opgeleverd. Alles voldoet aan de laatste eisen van kwaliteit, (brand- en sociale) veiligheid, grootte en geluid.

Vanaf start bouw duurt het circa 350 werkbare werkdagen voordat het gehele project gereed is. U staat dan nu op het punt de stap te maken naar uw nieuwe thuis. U denkt al na over de inrichting, bent misschien bezig met de verkoop van uw vorige huis, droomt al over uw nieuwe uitzicht, en dan duurt het nog circa twee jaar…

Een verwachtingsvolle tijd, waarin u zich kunt voorbereiden, voorpret heeft en vooral veel zaken kunt gaan regelen. Gebruik deze tijd goed, laat onze adviseurs u helpen bij financieringsvraagstukken, misschien heeft u altijd nog eens een reis willen maken (mocht u uw huis al vroegtijdig verkocht hebben).

Scholtens Groep is een familiebedrijf dat in 2017 80 jaar bestaat.

‘Samen ontwikkelen wij om te bouwen aan de toekomst’
Ons team van medewerkers is betrokken, enthousiast en dynamisch. We streven er naar een appartement te realiseren waar u zich thuis voelt. Wij begrijpen dat het belangrijk is dat het appartement goed aanvoelt, het juiste gevoel heeft een grote invloed op ons welbevinden. De plek van het appartement, de grootte van ruimten, de plaats van de ramen, kleurgebruik, verlichting, meubels en planten bepalen in hoge mate het karakter van een ruimte en beïnvloeden de gevoelens van de mensen die er wonen. We hebben dit verder vertaald tot een evenwichtig en harmonieus project TOREN. We verwachten hierdoor uw woonplezier nog meer te vergroten.

Spullen die u bij een verhuizing mee kunt nemen, mag u niet betalen uit een bouwdepot. Denk daarbij aan gordijnen en meubels.